Het is bijna zover. De eerste schooldag. Net zoals onze Casper is het voor vele kindjes de eerste schooldag uit hun carrière. Dit moment is niet alleen spannend voor de ouders, maar ook voor de kindjes zelf. Mama en papa, ja, ze worden snel groot! Het leek me dan ook ideaal om samen af te tellen naar die eerste schooldag. Om Casper zoveel mogelijk te betrekken bij dit proces, knutselden we zelf een aftelkalender. 

Creëer je eigen unieke aftelkalender voor die spannende eerste schooldag!

Goed voorbereiden

We zijn al even bezig met de voorbereiding. We vertellen Casper over school en wat hij daar zoal gaat doen. Ook fietsen we er regelmatig voorbij en vertellen hem dat hij hier naar school gaat. Dus stilaan went hij wel aan het idee. Hoewel hij nog geen idee heeft dat hij school ook nog gaat vervloeken, met momenten.

Een goede voorbereiding is cruciaal. Niet alleen zodat je kleuter kan wennen aan het idee, maar ook jij als ouder. Ik word al emotioneel bij de gedachte dat Casper naar school gaat. Ik herinner me de dag dat hij geboren werd nog als gisteren.

Intussen kochten we alvast zijn boekentas, drinkfles, boterhammendoos en zijn eerste turnslofjes. De laatste weken zijn in zicht, dus kunnen we aftellen naar die eerste schooldag.

DIY Aftelkalender

Wat heb je nodig uit de knutselschatkist?

 • Canvas of dikke karton
 • Verf/ verfborstels
 • Lijm (bij voorkeur vloeibare lijm)
 • Schaar
 • Crêpe papier
 • Lege WC rolletjes (min. 6)
 • Watjes
 • Hobbykarton (eventueel met een leuk motief op)
DIY Aftelkalender: Wat heb je nodig?
Knutsel jouw unieke aftelkalender voor de eerste schooldag.

Hoe ga je te werk?

Help je kleuter met het schilderen van het canvas en de wc rolletjes. Wij beperkten ons tot de basiskleuren: Blauw, geel, rood en groen.

Casper verft alvast zijn aftelkalender.
Creëer je eigen unieke aftelkalender voor die spannende eerste schooldag!
Casper is druk aan het werk aan zijn aftelkalender.

Vervolgens is het tijd om mama of papa alles te laten afwerken. Zodra de WC-rolletjes droog zijn, knip je 5 WC-rolletjes in de helft. Daarmee gaan we aftellen. Gebruik de vorm van de rolletjes om crêpe papier op maat te knippen. Ik sneed eerst een volledige strook af die ik nadien in passende vierkantjes knipte. Doe wat lijm op de bovenrand van het rolletje, leg het vierkantje erop en duw alles goed vast, de hoekjes van het crêpe papier kan je over de rand plooien en ook met lijm overstrijken. Laat uiteindelijk alles goed drogen.

DIY aftelkalender, klaar voor die eerste schooldag?
Wat vind jij van dit kunstwerk?

Kies het figuur

Voordat je de rolletjes aan het canvas plakt kies je eerst het figuur. Maak je een huisje zoals ons? Of liever een wolkje? Zet eerst alles goed uit. Voor het huisje maak je een basis van 2 keer 3 rolletjes en dan een rij van 2 rolletjes. Wil je kleine cadeautjes verstoppen of leuke opdrachten? Steek deze dan nu in het rolletje. Ik koos voor wat ballonnen. Doe eerst wat lijm op de rand van het WC-rolletje en plak het op het canvas.

Knip de WC-rolletjes door midden.

Een huisje heeft ook een dak en schoorsteen. Zorg voor een steviger karton van 8 x 21 en plooi dit in 2 voor het puntdakje. Je hebt nog 1 WC-Rol over. Knip de onderkant schuin af zodat deze perfect tegen het dak past. Plak de schoorsteen vast op het dak en op het canvas, kleef de zijkant van het dak ook vast op het canvas. Laat wat rook uit de schoorsteen komen door watjes te scheuren en vast te plakken aan de binnenrand van het WC-rolletje.

De aftelkalender, Leuke DIY met jouw kleuter!
Nu kunnen we samen aftellen naar die eerste schooldag.

Als alles vast hangt en goed gedroogd is, kan je de cijfers op het crêpe papier schrijven en klaar is kees! Je kleuter kan dagelijks een vakje openen door het crêpe papier te scheuren.

Doe-opdrachten

Daarnaast kan je ook leuke opdrachtjes achter de coconnetjes verstoppen. Een leuke opdracht rond het thema ‘school’. De meeste opdrachtjes zijn kort en simpel waardoor ze vlot ’s morgens of ’s avonds kunnen.

Verstop doe-opdrachten in jouw aftelkalender, met het thema 'eerste schooldag'
 • Maak een wandeling naar de school
 • Label samen de nieuwe spulletjes
 • Koop een boekentasje of maak ze klaar voor school
 • Oefen met het openen van de boekentas, brooddoos en drinkbus
 • Leg samen de kleren klaar voor de eerste schooldag
 • Zoek afbeeldingen van dingen in de klas en praat er samen over
 • Lees een boekje over de eerste schooldag
 • Praat over de nieuwe juf/ meester
 • Oefen om het broekje aan en uit te krijgen
 • Maak een tekening voor de nieuwe juf/ meester
 • Ga kennismaken met de juf/ meester en de (nieuwe) klas

Waarom een aftelkalender?

Ok, waarom zou je in godsnaam zoveel tijd steken in het maken van een aftelkalender? Een aftelkalender maakt de tijd tastbaar. Het zal rust brengen in een drukke, spannende periode en het geeft natuurlijk de mogelijkheid om te praten over grote veranderingen. Verder leert het je kleuter ook de begrippen van gisteren en morgen of zelfs tellen.

Eerste schooldag: Casper heeft zijn boekentas al. Is hij er klaar voor?

Heel veel succes met die eerste schooldag!

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: