Geen categorie

DIY: Bureau en accesoires (Rosegoud & marmer)

We wonen nu al enkele maanden in ons huisje en we voelen ons echt thuis. Nu is het tijd om onze thuis aan te kleden. De meubels voor de woonkamer zijn besteld en zouden in September geleverd worden. Dus ben ik alvast begonnen met de bureau aan te kleden. Daar stonden nog heel wat onuitgepakte dozen.

13441780_10207595175091907_1726474518_o
De bureau van mijn opa, onbewerkt

Ik heb ervoor gekozen om mijn opa zijn bureau volledig op te knappen zodat deze bij ons interieur past. De bureau had een hoog glanzende (lelijke) lak dus deze moest er eerst volledig af. Omdat ik helemaal geen zin meer had om dit zelf af te schuren, heb ik ervoor gekozen om deze naar de antiquair te brengen. Hij heeft een speciaal “bad” die het vernis en al het vuil oplost. Goedkoop is het niet, maar het heeft me heel wat tijd en werk bespaard.

Onder die lak zat een prachtige houtstructuur verborgen, waardoor ik van mijn eerste plan (hem volledig wit verven) ben afgestapt. Maar wat nu? Ik vond de bureau mooi zoals hij was, maar hij had toch een beschermlaag nodig. Dus ben ik raad gaan vragen bij Colora. Daar raadde ze mij aan een matte vernis te gebruiken.

Eerst heb ik de volledige bureau nog wat afgeschuurd met staalwol. Ik heb hiervoor wel handschoenen aangedaan, want ik voelde het staal in mijn hand prikken. Omdat de wieltjes onder de bureau volledig verroest waren heb ik ervoor gekozen om er nieuwe onder te zetten. Zo kan ik de bureau ook gemakkelijk verplaatsen indien nodig. Hierna heb ik de bureau stofvrij gemaakt en volledig ontvet.
IMG_20160819_105738324
Dan was het tijd voor de vernIMG_20160819_182014592is. Ik mengde de helft van beide producten in het bakje en heb in een recordtempo de eerste laag erop gezet. Want na ongeveer 1 uur is de hars uitgehard. Nadien heb ik de bureau goed laten drogen, nog even licht afgeschuurd en zuiver gemaakt. Dan was het tijd voor de tweede laag.  De vernis ziet er een beetje “melkachtig” uit en als je het op het hout aanbrengt is het even wit, maar dat trok snel genoeg weer weg.
Bij het ineenzetten van de bureau heb ik wel wat hulp gevraagd. Het was duidelijk geen Ikea meubel. Nadien heb ik ook nog wat accessoires versierd.
IMG_20160828_164926372_HDR.jpgIk heb gekozen voor een marmer en rosegoude touch. Bij kwantum kocht ik plakfolie in marmer en rosegoud. Hiermee heb ik zelf een marmeren bureau onderlegger gemaakt en ook enkele accessoires versierd.

De hartjes op de kaarshouders, heb ik gemaakt met een hartjes perforator uit de plakfolie. De streepjes zijn slierten die ik uit de plakfolie heb geknipt. #pieceofcake

Het moeilijkste vond ik dit ladeblokje. Het hout moest heel zuiver zijn en de plakfolie moest er heel juist opplakken, zonder bubbels te maken. Maar met een stevig kaartje van karton kon ik het papier er stevig tegen drukken en de bubbels eruit duwen, zonder de folie te beschadigen.
IMG_20160828_134605551_TOP
Als laatste heb ik een kader een ander kleurtje gegeven. Ik heb de folie er eerst volledig tegengeplakt en nadien met een scherp cuttermesje het midden eruit gesneden.
IMG_20160828_164756537
Rosegoude kader – Wara – €19,95

 
Ik ben blij met het resultaat. Mijn bureau is ordelijk en nodigt uit om aan te werken. Het was een superleuk project en niet overdreven duur om dit resultaat te bekomen.Ik vraag mij wel af wat mijn opa ervan zou vinden.
Prijslijst:

  • Antiquair – 150 euro (niet noodzakelijk, schuurpapier is veel goedkoper)
  • Matte vernis – Colora – 49,44 euro
  • Staalwol – Hubo -3,10 euro
  • Wieltjes bureau – Tafeltje rond – 12,40 euro
  • Plakfolie marmer – Kwantum – 6 euro
  • Plakfolie rosegoud – Kwantum – 8 euro
  • Ladekastje – Action – 5,99 euro
  • Hartjes perforator – Action – 0,99 euro

 

Wat vind jij ervan?

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: