Geen categorie

Echte vrouwen bestaan niet.

Zoals jullie konden zien op mijn Instagram lees ik al een tijdje het boek “Echte vrouwen bestaan niet” van Yasmine Schillebeeckx. De reden dat ik het al een tijdje lees is niet omdat het zo’n dik boek is of moeilijk verstaanbaar is maar omdat ik gewoonweg geen tijd vind om me erin te kunnen verdiepen. En dat vind ik wel nodig bij dit onderwerp. Het is geen boek dat je snel even moet lezen. Je zou ook moeten stilstaan bij het onderwerp en de ervaringen in onze maatschappij.
Het boek is geschreven naar aanleiding van het artikel dat Yasmine schreef op haar blog na haar ervaring met Cat-calling. En net zoals vele vrouwen was het niet de eerste keer dat ze dit ervoer, maar het was wel de druppel. Hieruit volgde ook #wijoverdrijvenniet. Vele vrouwen én mannen deelden hun ervaring met seksuele intimidatie. Maar Yasmine kreeg ook veel negatieve reacties van mannen én vrouwen die vinden dat ze overdrijft. Je moet blijkbaar blij zijn met het compliment: “dikke tetten” ,”lekker wijf” of wanneer iemand ongevraagd in je billen knijpt, om maar enkele voorbeelden te noemen. Gisteren bleef ik vooral stilstaan bij de reactie: Waarom kleed je je dan zo, als je geen reacties wilt krijgen?
Is het zo dat wij ons kleden om reacties uit te lokken? Als wij een kort rokje dragen of een V-hals doen wij dit zodat mannen in ons billen knijpen of naar ons borsten staren? Kunnen wij dit niet gewoon dragen omdat wij het mooi vinden of ons er goed in voelen? Blijkbaar lokken we zo reacties uit, dus wij als vrouw zouden ons moeten aanpassen zodat het niet gebeurt? Daar knelt het schoentje. Waarom kunnen mannen niet instaan voor hun reactie of hun beheersing. Als wij een gast tegenkomen met zijn broek op half 7 en zijn bilspleet bloot is dit een uitnodiging om in zijn billen te knijpen? Zo zie ik het toch niet.
Hoe vaak lopen mannen rond met een bloot bovenlijf? Hoor je  dan vrouwen roepen: “Lekker wasbordje/biertonneke” of misschien zelfs wel “dikke tetten”? Natuurlijk met de bijhorende grijpbeweging. De eerste keer zullen ze hiermee kunnen lachen maar blijft dit bij nummer 50 ook nog zo?
Het deed me vooral denken aan mijn ervaring in het eerste middelbaar. Tijdens een warme schooldag hadden verschillende meisjes mouwloze bloesjes aan en korte, zwierige rokjes. (tot aan de knie) Niets verkeerd mee, totaal niet. Maar onze godsdienst lerares dacht hier anders over. Ze zei dat meisjes die zo rondliepen erom vragen om aangerand of verkracht te worden. Zijzelf heeft 2 zonen en kon het niet verdragen dat zij zo verleid werden. Met welke waardes worden deze jongens opgevoed? En welke waardes bracht zij bij aan de jongens in onze klas? Verkracht die meisjes maar, ze vragen erom? Als jong meisje denk je er niet zo bij na. Maar nadien besefte ik pas hoe verkeerd het was, wat ze ons die dag vertelde.
Ik raad iedereen aan om het boek te lezen. Want respect onder de geslachten is ver zoek. En het boek lezen zal niet onmiddellijk verandering brengen, maar er zelf bij stilstaan is een begin. Je bent baas over je eigen lichaam. Wil je niet dat die vreemde man naast je, zijn hand op je knie legt? Dan mag je die hand verleggen. Wil je niet dat ze naar je borsten staren of in je billen knijpen? Dan mag je diegene die dat wel doen daar attent op maken. Dat is niet altijd even gemakkelijk, dat weet ik. Maar krijg je wel het respect dat je verdient. De slachtoffers van seksuele intimidatie moeten geen verantwoordelijkheid nemen, de daders moeten beseffen wat ze teweeg brengen.

“We teach girls that they cannot be sexual beings in the way that boys are”
– Chimamanda Ngozi Adichie

 
real woman
“Echte vrouwen bestaan niet” – Yasmine Schillebeeckx – €18,99 (Ebook – €13,99)

Je houd misschien ook van...

2 reacties

  1. Meeslepend artikel, ik ga het boek snel even halen nu ik je blog lees!

    1. Zeker doen! Het is ook echt een meeslepend boek. Merci alvast!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: