Gastblog

Gastblog Inge: Het hoopvolle buikje. Een kinderwens? Praat erover.

Even voorstellen

Hallo, Ik ben Inge, 39 jaar. Mama van Robbe en getrouwd met Marco. Robbe is ondertussen 12j en voor ons een groot wonder. Daarnaast ben ik ook Inge van “Het Hoopvolle buikje”. Daar begeleid ik koppels met kinderwens die moeilijk zwanger worden,  niet zwanger kunnen worden of hun kindje verloren tijdens de zwangerschap.

Inge en haar gezin

Waarom “Het hoopvolle buikje”?

Zwanger worden ging voor ons niet van een leien dakje. Als vroedvrouw had ik daar nooit echt bij stil gestaan. In mijn opleiding was dat een ver van mijn bed show. Ik bleek pcos te hebben. Dat betekent dat er geen eicel groot genoeg werd en er geen eisprong plaats vond. Het zou niet vanzelf gaan. Via inseminatie werd ik dan toch zwanger Robbe. Het begin van de zwangerschap verliep moeilijk door vele bloedingen, maar mijn vechtertje bleef. Na 37 weken en 5 dagen beviel ik van een gezonde jongen. De bevalling verliep super vlot. Ik zeg dan ook altijd: Bevallen is niks, maar dat zwanger worden…. Althans voor mij toch.

Één Is ook maar alleen dachten we. De norm was 2 kinderen. Was het de omgeving die het ons influisterde of was het een wens van onszelf? Mijn kinderwens was groot, dus we startten opnieuw met inseminaties. 6 Inseminaties, 5 ivf/icsi behandelingen, 2 endometriose operaties en een zwangerschapsverlies later, was mijn buik nog steeds leeg. Lichamelijk en geestelijk was ik op. We besloten te stoppen. Mijn eicelreserves waren uitgeput. De enige optie die we nog hadden, was eiceldonatie. Dat was voor ons geen optie.

burn-out

Na een jaar kwam ik terecht in een burn-out. Maar ook dat ging voorbij. Een zoektocht naar wie ik was, ben en wil zijn. Lichamelijk moest ik mezelf terug opbouwen. Ons traject had enorm veel van me gevraagd. Te veel. Ik was mezelf voorbij gelopen. Tijd om voor mezelf te zorgen.

Vele mensen die in een fertiliteitstraject terecht komen, maken ongeveer hetzelfde mee. 12 jaar geleden werd er nog niet veel aandacht besteed aan de grote impact van zo een traject. Ik wilde graag mensen die hetzelfde meemaken ondersteunen. Daarom volgde ik de opleiding tot fertiliteitscounselor aan de PXL en startte mijn eigen zaak in bijberoep.

Het hoopvolle buikje: Begeleiding en advies naar je kinderwens;

Eventjes verduidelijken

PCOS: Polycystisch ovarieel syndroom, dit betekent dat er verschillende eicellen beginnen te groeien in de eierstok, maar geen enkele wordt groot genoeg of groeit uit tot een eicel die klaar is voor een eisprong. Daardoor heb je geen of weinig je eisprong. Je menstruatie komt erg onregelmatig of zelfs niet. Een ander symptoom is dat je last kan hebben van veel  lichaamsbeharing. Meer weten over PCOS? https://sarahnoelmans.be/ Sarah is een collega van mij bij Kinderwens Limburg.  
Endometriose: Daarvoor verwijs ik graag naar de GASTBLOG VAN ANNE: ONVRUCHTBAAR, TOCH ZWANGER. LEVEN MET ENDOMETRIOSE Inseminatie: medische techniek om tot een bevruchting te komen door sperma met een injectiespuit via de vagina in de baarmoeder of baarmoederhals in te spuiten. 
Ivf: In vitro fertilisatie: In-vitrofertilisatie, of kortweg ivf, ook wel reageerbuisbevruchting of proefbuisbevruchting genoemd, is een voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna de ontstane embryo’s in de baarmoeder teruggeplaatst worden.
Icsi: Intracytoplasmatische sperma-injectie of ICSI is een manier van medisch geassisteerde voortplanting waarbij één spermacel rechtstreeks wordt ingebracht in een eicel, de bevruchting gebeurt dus kunstmatig.  

Groeien

Ik geloof er in dat elk mens kan groeien. En dan bedoel ik niet in centimeters. Nee, ik heb het over zelfontwikkeling. We zijn nooit af. Het maakt niet uit hoe oud dat je bent, er valt altijd wel iets te leren. Ik leer alle dagen wel iets over mezelf.

Koppels die geconfronteerd worden met fertiliteitsproblemen, komen dikwijls zichzelf tegen tijdens een traject. Het heeft immers een grote impact op vele vlakken( Algemeen, sociaal, lichamelijk, relatie, werksituatie). Dan is het enorm belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je grenzen te kennen. Dikwijls weten ze niet hoe ze dit moeten aanpakken of lopen ze vast. In dat geval help ik ze graag op weg.

zwangerschapsverlies

Maar ook in geval van zwangerschapsverlies hebben koppels dikwijls een luisterend oor nodig. Voor de omgeving is het dikwijls al snel voorbij, maar geloof me een zwangerschapsverlies draag je je hele leven mee. Wil je graag wat meer over weten over rouw en zwangerschapsverlies, dan kan je steeds de blog lezen op mijn website.

Ik noem mezelf wel eens “de eeuwige student”. Om dit werk te kunnen doen, moet je je natuurlijk constant bijscholen. Vorig jaar volgde ik een extra opleiding rond rouw en verlies. In de zomer begon het weer te kriebelen. Daarom ben ik in september begonnen aan de opleiding tot kinderwensconsulente bij Kinderwens vzw. Een hele uitdaging in tijden van Corona moet ik zeggen. De combinatie gezin, bijberoep, hoofdberoep en studie is soms verre van ideaal. Gelukkig heb ik sterke man achter mij staan. Marco helpt mij met beide voeten op de grond te blijven staan. Trouwens, de website is volledig zijn verdienste.

Het hoopvolle buikje: Begeleiding en advies naar je kinderwens;

Feestdagen

Nog even en dan is het weer kerstmis. Een lichtpunt in deze donkere periode, maar voor vele wensouders niet altijd de fijnste periode. Op een feestje krijgen ze meestal vragen zoals ; en nog niet zwanger? Waar blijft die tweede? Goedbedoelde opmerkingen, maar soms kwetsend. Feestjes zijn dan ook dikwijls een opgave voor hen.

Dit jaar wordt het waarschijnlijk anders. Geen feestjes door corona. Maakt het dat daarom makkelijker voor hen? Nee, ik denk van niet. Een groot deel van onze sociale steun, de positieve dingen van het leven vallen weg. Ik merk in de praktijk veel angst en ontmoediging door behandelingen die door corona uitgesteld moeten worden.

Vrienden en familie

Voor vrienden en familie is het ook niet makkelijk! Hoe begin je erover? Wat kan je en mag je zeggen? Wel, misschien kan je gewoon beginnen met te zeggen dat je niet weet wat je moet zeggen. Het is enorm jammer als vriendschappen mislopen omdat je niet meer met elkaar durft praten. De confrontatie is natuurlijk heel groot als jij nog steeds probeert zwanger te worden en je vriendin al 2 gezonde kinderen heeft rondlopen. En andersom ook natuurlijk.

Misschien, ja misschien wordt deze kerst echt anders. Wil je een wensouder een hart onder de riem steken? Dan is een kaartje misschien wel op zijn plaats. Schrijf wat je voelt, dat je het moeilijk vindt, maar schrijf vooral vanuit je hart.

Door het Coronavirus ontvang ik nu niemand meer op de praktijk. Mijn hoofdberoep als verpleegkundige, zorgt er voor dat ik met te veel mensen in contact kom. Digitaal werken we natuurlijk verder. Niet hetzelfde als “life” sessies, maar we blijven creatief.

Wil je graag meer weten over “Het hoopvolle buikje”? Neem dan een kijkje op onze website www.hethoopvollebuikje.be. Nieuw op onze website is onze hartjespagina. Daar kan je een hartje kiezen en er een eigen opmerking en datum aan toevoegen. Misschien wil je iemand steunen in deze moeilijke tijd of een belangrijk moment in je leven vastleggen.

Heb je een vraag na het lezen van deze blog? Twijfel dan niet om contact met me op te nemen. Ik help je graag verder.

Liefs Inge


Inge, bedankt voor je verhaal Volg haar op facebook of Instagram onder de naam: Het hoopvolle buikje  Ze vertelt meer over de begeleiding en het advies in de vruchtbaarheidsproblematiek.

Heeft Inge je geïnspireerd om jouw verhaal te delen? Schrijf een gastblog voor ByMelaniie.

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: