Als ik spreek over pompoenen uithollen denk je natuurlijk meteen aan Halloween. Zelf ben ik niet zo’n enorme Halloweenfan. Maar het spreekt wel mijn creativiteit aan, vooral kleinere projectjes die ik samen met Casper kan doen. Dus gingen we aan de slag.

Pompoenen uithollen

Wat heb je nodig?

 • Natuurlijk een pompoen!
 • Scherp mes
 • Stevige lepel
 • Oude krant
 • Kom
 • Theelichtje of led lichtje
 • Helpende handjes (ook Liya heeft uitstekend meegeholpen!)
Deksel

De eerste stappen zijn eenvoudig. Snijd het deksel van de pompoen, dit kan best met een groot mes. Maak een inkeping in het deksel zodat je het kan optillen. Dan kan je beginnen aan het uithollen. Hier hebben Casper en Liya goed bij geholpen. Eerst namen ze alle pitjes eruit met hun handjes. De pitjes kan je best op krantenpapier leggen of even apart.

Halloween DIY: pompoen uithollen
Uitlepelen

Zodra alle pitjes en het losser vruchtvlees eruit was, begonnen ze aan het vruchtvlees met hun lepel in de aanslag. Ik heb voor de zekerheid het vlees al wat los gesneden in de rand. Zorg dat je zoveel mogelijk vruchtvlees weghaalt, zo heeft de pompoen minder kans om te rotten. Tot ongeveer 1 cm is ideaal, zo behoud de pompoen zijn stevigheid. Leg het vruchtvlees in de kom, hier maken we straks heerlijke soep van!

Gezichtje

Vervolgens gaan we het gezicht uitsnijden. Dit kan met de losse hand of teken eerst het gezichtje op de pompoen. Je kan natuurlijk ook kiezen voor bloemen of een ander patroon. Pinterest staat vol met leuke ideetjes. Een boormachine kan ook helpen voor leuke effecten, zo hebben wij enkele jaren geleden Tinkerbel gemaakt.

Halloween DIY: pompoen patroon tinkerbel
Versieren

Voor de finishing touch mochten Casper en Liya hun creativiteit de vrije loop laten gaan. Met wat verf en leuke “diamantjes” werd de pompoen versierd. Het eindresultaat staat te blinken aan onze voordeur. Het theelichtje of ledlichtje zorgt voor het griezelige effect. Dat is toch echt Halloween?

Halloween DIY: pompoen versieren
Halloween DIY: Het resultaat van de pompoenen
Halloween DIY: Het resultaat van de pompoenen

Lichtgevende spookjes

Wat er zeker niet mag ontbreken met Halloween zijn spookjes.  Het is wel aan te raden dat voor dit werkje, jouw kleuter niet zijn of haar beste kleding aantrekt.

Wat heb je nodig?

 • Behanglijm
 • Dunne witte stof
 • Flessen, ijzerdraad, ballon

Wij hebben deze spookjes gemaakt met materiaal dat we in huis gevonden hebben. Enkel de witte doek is een overschotje dat ik vond in de couponbak bij Leenbakker. Een simpele voile kan je hier perfect voor gebruiken.

Basis

Stap 1: Gebruik een lege fles als basis, maak aan de bovenkant een gevuld ballonnetje vast als hoofd van het spookje. De ijzerdraad mag je rond de fles draaien met aan beide zijdes voldoende overschot om het doek over te draperen. Dit zal zorgen voor het silhouet van het spook.

Halloween DIY: lichtgevende spookjes basis
Ik gebruikte een leeg bierflesje en een grotere champagne fles.

Stap 2: Knip de stoffen voldoende groot en drapeer ze al eens over de basis om te zien hoe je ze gaat hangen. Zorg ook voor voldoende overschot aan de onderkant zodat het spook een “voet” heeft om op te staan.

Halloween DIY: Lichtgevende spookjes
Verstevigen

Stap 3: Vul een kommetje met behanglijm. Deze mag wat dikker en steviger dan voor behang, dus gebruik minder water dan op de handleiding staat aangegeven. Sop dan de doek goed in de lijm. Zorg dat de doek overal voldoende lijm opslorpt.

Stap 4: Drapeer de doek weer over de basis van het spook. Als alles goed hangt, kan je het spook laten drogen.

Afwerking

Stap 5: Knip ovalen uit zwart vilt voor de ogen van het spook. Kleef deze op het doek.

Stap 6: Als het doek volledig droog is en uitgehard, kan je de ballon kapot prikken en het doek van de basis verwijderen. Om het spook te doen oplichten kan je er nog de inhoud van de lichtgevende stokjes over gieten of wat glow in the dark verf. Knip het stokje aan 1 kant over, houdt het op de plek waar je het wilt druppelen en knip dan de bovenkant van het stokje open. De inhoud zal er zo uitglijden.

Halloween DIY: lichtgevende spookjes staand.
Staan of vliegen?

Stap 7: Wil je de spookjes echt laten vliegen? Naai dan de visdraak aan de bovenkant van het spookje. Dan kan je ze buiten laten rondvliegen. Zorg er wel voor dat ze droog hangen.

Spinnensoep

 • Pompoen vruchtvlees
 • Paprika
 • Ajuin
 • Knoflook
 • Kruiden: peper, zout, chilipeper, nootmuskaat, bouillonblokjes (1 per halve liter)
 • Gehakt: 250 gram
 • Ei
 • paneermeel
 • Spaghetti
Halloween DIY: spinnensoep

De pompoen moet je alvast niet meer snijden. Het uitgeschraapte vruchtvlees mag je gewoon in een grote pot doen. Snij een paprika en ajuin in stukjes, laat je kleuter deze bij de pompoen gooien. Ook het teentje knoflook mag hij/zij hieraan toevoegen. Laat alles dan goed aanstoven in de pot. Nadien mag je de groenten onder water zetten. Voeg de bouillonblokjes toe, brokkel ze over de groenten .

Halloween DIY: spinnensoep

Ondertussen kunnen we al spinnenballetjes maken voor in de soep. Laat je kleuter hierbij helpen. Meng het gehakt met het ei en wat paneermeel. Draai balletjes en steek hier 4 stukjes ongekookte spaghetti door.

Ondertussen kunnen we al spinnenballetjes maken voor in de soep. Laat je kleuter hierbij helpen. Meng het gehakt met het ei en wat paneermeel. Draai balletjes en steek hier 4 stukjes ongekookte spaghetti door.

Recept: spinnensoep

Als de soep kookt mag je het geheel mixen. Hierna mag je alles goed afkruiden., peper, zout, nootmuskaat en een beetje chili ( niet te veel). Laat dan de spinnetjes in de soep glijden en laat ze enkele minuten gaar worden in de kokende soep.

Recept: spinnensoep
Smakelijk!

Je kan de soep serveren met wat gesnipperde peterselie en room om een spinnenweb te creëren.

Van al dat knutselen en kokkerellen krijg je natuurlijk wel honger. Dus aan tafel en aanvallen!
Ik ben benieuwd naar jouw resultaat, deel je het via Instagram en vergeet me zeker niet te taggen. @ByMelaniie
Happy Halloween!

www.bymelaniie.com

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: