De herfst is een prachtig seizoen, zeker als het zonnetje schijnt en de blaadjes goud kleuren. Het biedt ons tal van mogelijkheden om onze dagen te vullen. Met een extra vrije week voor de boeg, deel ik graag leuke herfstactiviteiten om je week te vullen.

Dag 1: Een herfstwandeling

Herfstactiviteiten: Herfstwandeling,

Heel simpel. Trek de laarsjes aan, zorg voor gemakkelijke maar warme kledij en ga naar het bos. Laat je kleuter kennismaken met de prachtige kleuren van de herfst. Samen met Casper ging ik op paddenstoelen zoektocht. Natuurlijk mag hij er niet aankomen, maar de speurtocht op zich was voor hem enorm spannend. We verzamelden ook alle kleuren bladeren: groen, geel, rood en bruin. Een heel zakje vol. Daar kunnen we morgen mee aan de slag. Kijk ook zeker eens in jouw buurt naar leuke wandel(zoek)tochten. Bij ons in Genk heb je zo een leuke tocht in de bossen van Kattevennen: De stokkemanroute.


Dag 2: Een herfstzonnetje knutselen

Gooi alle verzamelde blaadjes op tafel. Laat je kleuter ze per soort sorteren. Rood bij rood, geel bij geel. Knip uit een A4 een grote ronde, dit doe je voor het aantal kleuren dat je hebt. Laat je kleuter de cirkel verven. Mijn bedoeling was om de kleuren van de herfst te gebruiken, maar Casper wou niks schilderen zonder blauw. Als alles gedroogd is kunnen jullie samen de blaadjes per kleur rond de ronde plakken. Hierbij heb ik hem wel moeten helpen. Knip nadien nog twee kleine witte rondjes uit papier voor de oogjes. Voeg een neus en mondje toe en klaar. Hang er eventueel nog een touwtje aan om het op te hangen, zo blijft ons herfstzonnetje echt zweven.

Herfstactiviteit: Herfstzonnetje - schilderen
Herfstactiviteit: Herfstzonnetje -plakken
Herfstactiviteit: Herfstzonnetje - ophangen

Dag 3: Herfstmemory

We spelen een spelletje vandaag. Maar dat spelletje moeten we nog zelf knutselen. Je kan de plaatjes op dikker papier uitprinten. De template kan je hier onder downloaden. Dan is het aan de kinderen om de afbeeldingen in te kleuren en mogen ze de plaatjes uitknippen. Ik heb Casper hier wel wat bij moeten helpen. Leg ze voor je neer met de afbeelding naar beneden. En spelen maar! Zoek de koppels bij elkaar. Voor de oudere kindjes kan je er een wedstrijd van maken. Wie het meeste koppels gevonden heeft is gewonnen. Om de beurt mag je de kaartjes draaien. Wie kroont zich tot echte herfst koppelaar? Veel succes!

Herfstactiviteit: Herfstmemory

Dag 4: We trekken weer het bos in

Herfstactiviteit: Herfstwandeling, picknick

Weer een leuke dag in het bos. De prachtige kleuren van het bos zorgen ook voor een leuke achtergrond op een foto. Voorzie een picknick met eventueel warme chocomelk of thee en zoek een bankje in het bos. Verstoppertje spelen onderweg, door je achter bomen en struiken te verstoppen is ook een leuke manier om het bos te verkennen. Vandaag gaan we op zoek naar eikelhoedjes. Hoe meer hoe beter!

Wij trokken hiervoor naar Kiewit. Daar heb je ook tal van leuke speurtochten en natuurlijk de kinderboerderij.


Dag 5: Een egeltje knutselen

Ik tekende de contouren van het egeltje zelf, maar voor jullie heb ik een leuke template voorzien. Het lijfje en gezichtje kan je laten inkleuren door je kleuter. Daarna gaan we het rugje volplakken met onze verzamelde eikelhoedjes. Om er zeker van te zijn dat de lijm vooral op het papier terecht kwam heb ik deze al zelf op het papier gedaan, zo moest Casper enkel de hoedjes plakken. De volgende stap is Casper leren hoe hij lijm kan aanbrengen. Zoals je kan zien hebben wij het lijfje afgewerkt met nog wat stokjes.

Herfstactiviteit: Egel knutselen
Herfstactiviteit: Egel knutselen

Dag 6: Eten voor de vogeltjes

De meeste vogels trekken natuurlijk naar warmere oorden. Kan je ze ongelijk geven? Maar de kleinste vogeltjes blijven bij ons. Om ze deze winter te helpen overleven kunnen we vetbollen maken om in de bomen te hangen.

Wat heb je nodig?

  • Frituurvet (liefst ongezouten en zonder palmolie) of kokosvet
  • Vogelzaad
  • EXTRA: Leuke uitsteekfiguurtjes

Smelt het frituurvet of kokosvet in een pan, wacht tot het warm is maar natuurlijk niet te heet. Gebruik gelijke delen vet en zaadmengsel. Dus voor 500 gram vet gebruik je 500 gram vogelzaad. Voeg het zaadmengsel al roerend toe aan het vet, laat je kleuter het geheel goed doorroeren. Intussen kan het mengsel al wat afkoelen.

Herfstactiviteit: Vetbollen maken met kinderen
Herfstactiviteit: Vetbollen maken met kinderen
Herfstactiviteit: Vetbollen maken met kinderen

Vul de vormpjes met het mengsel. Je kan ook yoghurtpotjes gebruiken om een torentje te vormen of een cupcake schaal. Knip rietjes in buisjes van ongeveer 3 cm, deze kan je gebruiken om een gaatje te vormen terwijl het vormpje uithardt. Laat de vormpjes voldoende uitharden en doe er het koordje door. Soms is het moeilijk om de vetbollen uit de vormpjes te krijgen. Hou de onderkant van het vormpje in heet water of leg er even een hete doek tegen.  Daarna is het samen zoeken naar leuke plaatsjes om de vetbolletjes op te hangen. Wij hingen ze aan zoveel mogelijk bomen en struiken die wij vanuit onze zetel kunnen zien.

Herfstactiviteit: Vetbollen maken met kinderen
Herfstactiviteit: Vetbollen maken met kinderen

Dag 7: Herfstbingo!

Herfstactiviteit: Herfstbingo

Herfstbingo is een spel voor jong én oud. Download hier de template voor herfstbingo en print deze uit. Trek de regenlaarsjes aan en een gemakkelijke outfit en ga naar buiten. Eenmaal in het bos gaan jullie op zoek naar de items op de kaart. Voorzie een stempel of pen om de gevonden items af te vinken of gebruik een takje of wat modder. Voor de oudere kindjes kan je er ook een wedstrijd van maken. Ga je voor een volle kaart of een volle lijn? Wie het eerst de items heeft gevonden roep BINGO en heeft gewonnen! Je kan zelfs op voorhand een prijs afspreken. De verliezer zorgt voor warme chocomelk?

Herfstactiviteit: Herfstbingo

Ik ben enorm benieuwd naar jullie knutselwerkjes en herfsplaatjes. Deel je ze via sociale media? Vergeet me zeker niet te taggen. @Bymelaniie

www.bymelaniie.com

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: