Geen categorie

Ik kan dat zelf wel… #traprenovatie

Men zegt wel eens – wat je zelf doet, doe je beter – maar daar zeggen ze niet bij dat het ook veel tijd vraagt. Met het eerste idee besloot ik alvast om zelf de trap op te frissen. Geen gemakkelijke karwei, al helemaal geen vlotte klus maar wel een resultaat om trots op te zijn.

IMG_20160328_110753429_TOP

Stap 1: Verf verwijderen

Onze trap was vernist in een donkere kleur met daarover een blauwe loper. ( Niet echt mijn stijl) Deze loper heb ik eerst verwijderd. Met volle moed- en toen nog goesting- begon ik met het schuren van de trap. Aangezien dit niet echt vooruit ging heb ik hulp ingeroepen van grovere middelen: een afbijtmiddel. De lijm en het vernis kwamen snel los en nadien moest ik enkel de trap nog wat afschuren met het schuurmachientje. Waarom het mezelf moeilijk maken als makkelijk ook gaat. Het afbijtmiddel was geen plezier om mee te werken. Het stinkt énorm en laat heel wat troep achter, maar het is wel effectief.

Bijwerken

Na het afschuren is het noodzakelijk om eventuele gaten te vullen en af te schuren. Ik heb de gaatjes gevuld met houtpasta en na het drogen egaal geschuurd. Gelukkig waren dat er niet al te veel. Nadien heb ik de trap goed afgestoft en ontvet. (Dit kan met MC21)

Verven

IMG_20160528_212545564

Stap 2: Grondlaag

Om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht, heb ik eerst een grondlaag aangebracht. Omdat ik geen zin had om erna te moeten poetsen heb ik eerst alle niet te beschilderen delen goed afgeplakt. Ik heb geleerd om steeds van boven naar beneden te werken. Dit werkte voor mij gemakkelijker en was minder vermoeiend voor mijn benen. Ik ben begonnen met de balustrade en dan verder gegaan vanaf de bovenste trede. Ik ben steeds een trede overgeslaan zodat we de trap toch nog konden gebruiken.  Nadien heb ik de resterende tredes afgewerkt. Toen de grondlaag eenmaal droog was heb ik  deze licht geschuurd en weer ontvet. Nadien heb ik mijn vriend gevraagd om de kieren op te kitten met acrylkit (overschilderbaar). Zelf ben ik hier niet zo handig in.
Tot slot gaf ik de trap 2-3 lagen van de gekozen kleur. Tussen elke laag heb ik de trap weer licht opgeschuurd en ontvet. Eventuele verfdruppels kan je tussendoor afschuren met een grovere korrel. Ik heb gekozen om enkel de tredes van een derde laag te voorzien, aangezien deze het meest afzien.
IMG_20160711_183713718

Stap 3: 2-3 lagen slijtvaste lak

 


Ik heb gekozen voor een witte kleur, deze komt overeen met de kleur van onze binnendeuren en het plafond. Het is een slijtvaste lak, gekocht bij Colora. De verkoopster heeft me enorm goed geholpen bij de keuze van de kleur en de kwaliteit.
Ik ben enorm blij met het resultaat. En het is nog leuker om te zeggen dat ik het helemaal zelf heb gedaan. (Met wat hulp van vriendlief) Al heeft het me heel wat werk en vooral tijd gekost. Een trap “renoveren” is zeker niet iets wat je tussen de soep en patatten kan doen. Een mooi resultaat vraagt veel tijd en geduld.
 
 

Prijs:

  • Primer: 25 euro
  • Lak: 20 euro
  • acrylkit: 5,79 euro
  • schuurpapier korrel 100: 2,49 euro
  •  Houtvulmiddel: 7,85 euro
  • afbijtmiddel: 11,75 euro

TOTAAL: 72,88 euro (+ enkele uurtjes werk)

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: