Geen categorie

Skaten, het nieuwe joggen?

Zoals je kon zien op Instagram ben ik vorige week terug beginnen sporten. Het was moeilijk voor mij om een sport te kiezen waarvan ik dacht, dit hou ik vol. Ik had verschillende mogelijkheden in mijn gedachten: Sh’bam: maar dan moest ik een fitness EN groepsabonnement aanschaffen. Daar komt nog eens bij dat je, je moet houden aan de tijdstippen van de les. Duur grapje dan… Joggen: maar dan heb ik weer binnen de kortste keren last van mijn enkel. En eigenlijk doe ik dat niet zo heel graag. Fietsen: vind ik persoonlijk een dure aankoop voor hetgeen ik het zou gebruiken.
img_20160917_173322271
Uiteindelijk ging ik voor de keuze om te gaan skaten. Als kind heb ik het heel veel gedaan, dus was het gewoon een kwestie van er terug in te komen. Blijkbaar heeft skaten ook heel wat voordelen.

Conditie

Als je aan skaten denkt zie je al snel de stoere jongens en meisjes voor je, die acrobatenstunts uithalen in een halfpipe of op de ramp. Maar niets is minder waar. Skaten is een ideale manier om aan je conditie te werken. Het is een continue beweging (zoals fietsen of lopen) die je hart en longen aan het werk zet.  Je legt al snel een serieuze afstand af aan een pittig tempo. Niets zo zalig als de wind door je haren. Voor mij is het een ideale manier om alle stress en zorgen los te laten.
text.jpg
Een beginnend sporter kan gemakkelijk 20 minuten aan een stuk skaten, terwijl dit bij lopen niet het geval is. Twee keer per week een uurtje trainen is een uitstekende training. Tijdens een half uur trainen verbrand je ongeveer 285 calorieën. Ben je een beginnend sporter? Bouw dan rustig op. Zo voorkom je blessures.

Strak lijf – Kom maar op!

Goede fitness workout

Wist je dat je bij het skaten ongeveer evenveel calorieën verband als bij lopen? Maar je hebt wel het voordeel dat je bij skaten meer spieren gaat gebruiken en je gewrichten niet belast. Zo oefen je vooral je bovenbeen -en bilspieren, maar ook je buik -en rugspieren zijn van belang om je evenwicht te behouden.
De belasting van je knieën en enkels ligt een stuk lager bij het skaten dan bij hardlopen. Dit komt onder andere doordat je stevig vast zit in je schoen en de beweging die je maakt. De schokbelasting zou zo’n 50% lager liggen. Heb je net als ik veel last van je enkels bij het lopen, probeer dan eens te skaten?

img_20160917_162720162
Ready.. Set.. Go!

Eigen bepaling

Skaten is een sport waar je heel wat vrijheid in krijgt. Je kiest zelf wanneer je gaat maar ook hoeveel geld je eraan spendeert. Natuurlijk moet je eerst je skates en bescherming kopen, maar deze zijn er in heel wat prijsklassen. Hoe vaak wil je gaan? Start je met 1x per week? Geen probleem, dat is helemaal je eigen beslissing. Je moet geen rekening houden met het aantal keer dat je gaat of hoelang. Je moet er gewoon plezier in hebben. Alleen op die manier hou je het vol.
text.jpg

Enkele tips:

  • Schaf een goed paar skates aan: zorg dat ze comfortabel zitten maar ook dat ze van degelijke kwaliteit zijn. Het is niet leuk als je skates haperen doordat er steentjes tussen de wielen zitten. Laat je hierin bijstaan door iemand die er ervaring mee heeft.
  • Stippel een leuke route uit: hou hierbij zeker rekening met zachte, verharde wegen. Dat maakt het aangenamer.
  • Vergeet je bescherming niet! Jij valt niet? Zoveel te beter. Maar je kent de situatie rondom je niet. Draag altijd je bescherming, dat is goedkoper dat een ziekenhuis bezoek.
  • Beginnend skater? Vraag wat hulp om het je te leren. Vooral remmen, vallen en balans is zeer belangrijk. De rest leer je al doende.

 

Je houd misschien ook van...

3 reacties

  1. Hey super leuk dat je bent begonnen met skaten. Nou wil ik ook graag gaan sporten en skaten lijkt me ook een goed oplossing voor mij. Nou heb ik alleen de vraag waar heb jij alles vandaan en hoe duur was het?

    1. Hoi Kimberley, in aankoop heb je skates in heel wat prijs categorieën. Heb belangrijkste is dat ze voor jou goed zitten. Ik heb mijn nu ongeveer 200 euro betaald en dan 20 euro voor de bescherming. De eerste investering kan wel duurder zijn, maar goedkoper dan een fitness abo en meer vrijheid in tijd. Met degelijk materiaal kom je wel lang toe. Ik kocht alles bij melosport in Zonhoven.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: