DIY,  Lifestyle

Zaaipotje van krantenpapier |DIY

Mei is een mooie maand om te zaaien. De ijsheiligen verlaten het land en we kunnen ook stilaan genieten van de tuin. Tijdens het aanleggen van onze tuin bleek dat Casper het enorm leuk vind om mee te helpen om boompjes te planten, de plantjes water te geven en de grond zuiver te maken om te zaaien. Ik besloot dan ook om samen met hem groentjes en bloemetjes te zaaien. De meeste plantjes kan je vanaf half mei buiten zaaien. Toch besloot ik om de zaailingen de kans te geven om voldoende te groeien, in zelfgemaakte potjes. Als ze voldoende sterk zijn kan ik ze, samen met Casper buiten planten, in Casper zijn moestuintje.

Wat heb je nodig?

  • Krantenpapier
  • Een cilinder (gebruik hiervoor een blik of zoals ik het vat van de poedersuiker of Pringels)
  • Een stift
  • Potgrond
  • Zaadjes

Hoe gaan we te werk:

Neem een dubbele pagina uit de krant, leg ze voor je open op tafel en plooi ze in drie. Zo krijg je een band van ongeveer 20 cm.

Deze band draai je rond de cilinder, in mijn geval rond het vat van de poedersuiker. Zorg dat je onderaan ongeveer 3-4 cm over hebt om de bodem te maken.

Plooi aan de onderzijde de krant naar binnen. Begin aan de overlappende kant om de bodem naar binnen te plooien, zo blijft ze extra sterk, en plooi dan de overige kanten naar binnen.

Om de bovenkant te verstevigen plooien we ook de bovenste boord naar binnen. Ook hier begin je best weer aan de overlappende grens, zo blijft het potje zeker stevig.

Dan vul je het potje met potgrond, zaadjes erin, water geven en klaar! Vergeet er zeker ook niet op te schrijven wat je geplant hebt. Dit kan op het papier, best voordat je het de eerste keer water geeft. Of maak een vlaggetje met de naam erop en plaats het in het potje. We kozen voor kropsla, zonnebloemen, pompoen, tuinkers en ik geloof spinazie. Zaadjes die vlot groeien en lekkere groentjes voor Casper.

Casper voorziet de potjes van een leuke tekening.

Je zal zien dat het papier vochtig/ nat blijft. Dus zet ze zeker binnen op een schotel. Als de plantjes groot genoeg zijn komen er soms wat wortels door het papier, dan zijn de plantjes klaar om naar buiten te verhuizen. Het leuke aan deze potjes is dat je ze volledig in de grond kan zetten, het papier vergaat. Dit zijn dus creatieve, milieuvriendelijke potjes! Beter dan de plastiek potjes die ze in de winkel verkopen.

Hier zie je al duidelijk de wortels door het papier groeien.

Wat ga jij als eerste zaaien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.