Geen categorie

Zwanger? Boek GEEN vakantie met TUI

Het is weer die tijd van het jaar. We kijken allemaal uit naar de zomermaanden om van een heerlijke vakantie te genieten. Misschien ben jij al aan het aftellen of misschien moet je nog boeken? Vooraleer je dat doet, lees zeker even dit verhaal. Ben je zwanger of bijna zwanger? Boek dan zeker geen vakantie via TUI Center Genk!

TUI

Wij probeerden al een hele tijd zwanger te worden. Dat was niet zo evident en we hebben hierin ook wat teleurstellingen moeten verwerken. In augustus 2016 besloten we om een vakantie te boeken. Aangezien we geen idee hadden waarheen en waar het nog warm was in November vroegen we advies bij het TUI center in Genk. We legden uit dat dit onze laatste vakantie was onder ons twee en we graag nog even willen ontspannen na een bewogen jaar. Na het overlopen van onze wensen bleven er twee mogelijkheden over Mauritius en Mexico, waarna we uiteindelijk Mexico boekten. Aangezien we geen zekerheid hadden hoe het verder zou evolueren met een mogelijke zwangerschap namen we een annuleringsverzekering. Volgens R., de bediende van TUI, konden we de reis annuleren met een doktersattest zodat we niet voor onnodige kosten kwamen te staan. Ideaal! We hebben nog gevraagd naar zaken waar we rekening mee moeten houden bijvoorbeeld vaccinaties. Dat was niet nodig, enkel een geldig paspoort dus betaalden we het voorschot en onze reis was geboekt!

Bij het volgende bezoek aan de gynaecoloog hing er een brief omhoog in verband met het ZIKA-virus.

14269557_1166617726752342_1225414664_n.jpg

Ik bracht dus meteen de gynaecoloog op de hoogte van onze vakantie, zij gaf ons direct antwoord dat ze ons dit ten strengste afraad. Ze schreef ons een doktersattest om onze reis te kunnen omboeken naar een NIET ZIKA-gevoelig gebied. Zo snel als we konden zijn we naar het TUI center geweest om alles uit te leggen en om onze reis om te boeken. Dit was een maand voor afreizen. Volgens hen konden we de reis enkel annuleren om hierna een nieuwe reis te boeken. Weliswaar hing hier een boete aan vast, in totaal 1900 euro. Maar de annuleringsverzekering zou ons deze terug vergoeden. We vertrouwden in het advies en de ervaring van deze bemiddelaars, betaalden de boete en boekten een reis naar Spanje. We kregen papieren mee om op te sturen naar Callant, de verzekeringsmaatschappij, en alles zou in orde komen

Groot was onze verbazing toen we enkele dagen later een brief kregen van Callant dat zij niets zouden terugbetalen. Raar was wel dat deze brief opgesteld werd nog voor dat wij de aangetekende hebben opgestuurd met het doktersattest. “Epidemieën zijn uitgesloten uit hun voorwaarden.” Met andere woorden, uw gezondheid of dat van uw ongeboren kind boeit hun niet.

Natuurlijk is het niet Callant die hier in de fout gaat maar onze reisbemiddelaar, TUI center of R.. Hij had ons ALLE informatie moeten geven bij de boeking van deze reis, waaronder ook het heersende ZIKA-virus. We schreven een aangetekende klacht naar TUI hoofdkantoor en TUI center. één maand, twee maanden verstreken en we hadden nog steeds geen reactie ontvangen dus belde ik even voor een stand van zaken. R. vroeg me waarom wij een aangetekende stuurde dus ik leg hem de situatie uit, waarop hij zegt: “mevrouw, in de resorts in Mexico zitten geen ZIKA-muggen”. Ik heb nadien een mail gestuurd naar TUI Genk met enkele links met informatie over de ZIKA-verspreiding.  Hoe ziet R. dit? Staan er bordjes aan het resort- Muggen zonder ZIKA toegelaten, ZIKA-muggen wachten hier? of is er misschien grenscontrole voor de muggen? Ook na telefonisch contact met Callant bleek dat reisbemiddelaars op de hoogte horen te zijn van het heersende ZIKA-virus in Mexico.

zika

Ondertussen zijn we bijna een half jaar na datum, we hebben verschillende aangetekende brieven gestuurd met een ingebreke stelling. Waarop we een standaard antwoord kregen van Vip selection. Even voor de duidelijkheid, onze klacht loopt niet tegen TUI/ VIP selection als reisorganisatie wel tegen de reisbemiddelaar TUI Center. Via de geschillencommissie reizen hebben wij een verzoening opgestart, dit hebben ze geweigerd. Nu denken we na over de volgende stappen.

Het meest frappante aan dit hele verhaal is dat we van TUI center geen reactie hebben ontvangen. Ze geven alles hogerop door, terwijl daar ons probleem niet ligt. TUI  center hoorde ons juist advies te geven over onze vakantie, daar dient zo’n reisbureau toch voor? Anders had ik evengoed mijn huiswerk zelf gedaan en online geboekt. Van hun hebben we tot op heden nog niets gehoord. Geen verontschuldigingen, geen uitleg, geen commerciële tegemoetkoming zelfs niet de vraag hoe onze vakantie in Marbella is verlopen, NIETS. Getuigt van weinig klantvriendelijkheid en weinig medeleven.

Mijn vraag is nu ook vooral, waarom hebben wij die boete betaald? We hebben een maand voor afreizen de reis geannuleerd. Er waren nog geen plaatsen in het vliegtuig gereserveerd, geen tickets afgedrukt, dus bij gevolg geen kosten gemaakt. Zij verkopen de reis ook gewoon verder aan andere personen. En waren er echt geen andere mogelijkheden dan enkel de reis annuleren?

Dus aan iedereen die nog een vakantie wil boeken. Denk heel goed na voor je naar een reisbemiddelaar stapt en vertrouw niet zomaar op hun expertise of ervaring. Ze denken alleen aan het geld en niet aan jouw gezondheid of tevredenheid.

TIP! Wil je een annuleringsverzekering? Neem deze bij je eigen verzekeringsmaatschappij en niet bij het reiskantoor. Zo ben je zeker dat je eigen belangen verdedigt worden.

Waarom vertel ik dit alles nu pas? Het mag nu geweten zijn dat wij probeerden zwanger te worden, aangezien wij in December ons eerste kindje verwachten! Als (bijna) moeder heb je al genoeg onzekerheden en bezorgdheden. Zo’n dispuut kan iedereen missen!

18700152_1444999212247524_7625641605957416253_n

Je houd misschien ook van...

9 reacties

 1. Amai, ook geen fijne ervaring. Heb je ondertussen al een vergoeding ontvangen? Proficiat met je zwangerschap!

  1. Nee, ik vrees dat we dat geld niet terugzien. Verzoening hebben ze geweigerd, dus gaan we zien wat onze volgende stap is. Merci alvast! x

   1. Ik vind het wel jammer dat je met je laatste alinea (alle begrip en onbegrip voor de situatie waarin je bent terechtgekomen) alle reisbemiddelaars over dezelfde kam scheert.
    Ikzelf ben ook reisagent en we proberen al onze annulatiedossiers op een correcte wijze naar de klant toe te behandelen.
    Ik heb een dossier lopend sinds september waarmee ikzelf nog wekelijks mee in de weer ben naar de maatschappij en andere kanalen toe om tot een oplossing te komen.

    1. Hoi evelien, ik ben blij om te lezen dat het inderdaad ook anders kan. Helaas is mijn ervaring enorm tegengevallen de keren dat wij met reisbemiddelaars in aanraking kwamen. Misschien hadden we dan beter via jouw geboekt. Ik vermoed dat dit ook te maken heeft met de motivatie in je werk en voldoende inspanningen en opleidingen. Momenteel kan ik enkel spreken vanuit mijn ervaring. Hopelijk vind je een oplossing voor jouw dossier.

 2. Wat een Kwalitatief Uitermate Teleurstellende reactie van TUI reisorganisatie op het verzoek om een reis te mogen omboeken naar een land waar GEEN zikavirus heerst als het hier gaat om zwangerschap !!! Dat wordt een koude douche voor TUI dus “zint voordat je begint “ met boeken bij TUI !!!

  1. Hoi Irma, wij waren inderdaad ook heel teleurgesteld. Gelukkig hebben we alsnog een oplossing kunnen vinden nadat we HBVL gecontacteerd hebben. We hebben wel geleerd om onze vakanties zelf te boeken/ organiseren via internet ipv naar een lokaal reisbureau te stappen. Groetjes x

 3. Het is ook aan je zelf om op te zoeken of een land veilig is om naar toe te gaan tijdens zwangerschap, ik zelf spit eerst alles uit en vanuit daar ga je toch kijken wat mogelijk is. Tui heeft niet goed gehandeld maar je bent er zefl ook nog bij dus alles afschuiven lijkt mij niet op zn plaats

  1. Demi, dat is waar, ikzelf ben te goed gelovig geweest. Maar ik heb ervoor gekozen om naar een reisbureau te gaan omdat zij de kennis en ervaring hebben. Ze hebben me zelfs aangeraden deze reis te boeken. Dus heb ik misschien te veel op hen vertrouwd. Ik had het beter zelf nog eens nagekeken. En heb enorm veel spijt dat ik dat niet gedaan heb. In het vervolg boek ik enkel nog online want een reisbureau kan me blijkbaar niets bijbrengen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: