knutselen met zoutdeeg voor kerst.

Voor een kindvriendelijke kerstboom.

December is de creatieve maand bij uitstek. Zoveel feestdagen én een lange vakantie voor de kinderen. Dus besloot ik om wat leuks te knutselen voor kerst. De kerstboom kindvriendelijk maken en een leuke manier om te weten voor wie welk cadeautje is, originele naamtags. Wat begon als een leuk knutsel momentje met het gezin eindigde in mama die alles alleen kon afwerken.

First things first

Knutselen met zoutdeeg voor Kerst

Recept zoutdeeg

Een goed deeg is heel belangrijk, want met te veel water heb je een echte brei en te weinig zout doet het eindresultaat niet goed uitharden. Na verschillende pogingen kwam ik op dit recept als eindresultaat.

  • 500 gram bloem
  • 250 gram zout
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel olie

Meng alles goed onder elkaar en kneden maar! Hierbij kan je de hulp van je minichef zeker inroepen. De olie zorgt ervoor dat het deeg niet gaat scheuren. Het water kan je best beetje bij beetje toevoegen, dan heb je sneller resultaat. Dit deeg gebruik ik wel vaker om te knutselen.

Dit was de work -out van de dag, je vingers zullen tevreden zijn.

Knutselen met zoutdeeg: deeg uitrollen

‘Koekjes’ bakken

De tafel besprenkelen met bloem vond Casper geweldig, daarna mocht hij het deeg uitrollen op tafel. Hier had hij natuurlijk wel wat hulp bij nodig. Toen het deeg maximaal 0,5 – 1 cm dik was konden we figuurtjes uitsteken. In geen tijd lag de tafel vol met niet-eetbare koekjes. Met een stokje zorgde ik voor gaatjes om straks het touwtje door te steken. De koekjes mochten dan even naar warmere oorden, gelukzakken. Verwarm de oven op 100 graden en laat de figuurtjes voor zeker een uurtje of twee uitharden. Afhankelijk van de dikte van de figuurtjes hebben ze langer nodig. Voor het beste resultaat kan je ze elke 15 minuten omdraaien.

Tijd om te decoreren

Als de figuurtjes voldoende zijn afgekoeld kan je ze decoreren. Casper heeft er welgeteld twee geverfd, de rest was voor mama. Hij keek vooral of het wel goed was. Met plakkaatverf voor kinderen ging ik aan de slag. Zodra alles droog was trok ik een koordje door het gaatje en voor de cadeautjes schreef ik met een zwarte stift de namen op de figuurtjes.

Uiteindelijk werd alles goedgekeurd door Casper en onder zijn streng toeziend oog hing ik de figuurtjes op de cadeautjes en in de boom. Het resultaat van een middagje knutselen.

Fijne kerstfeesten!

www.bymelaniie.com

Nog op zoek naar leuke cadeautjes voor haar? Voor Kerst zal het wat laat zijn, maar voor nieuwjaar zal nog lukken. Klik dan hier.

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: