Joepie, pipi op het potje! Maar dat ging zeker niet vanzelf. Toen Casper 2 jaar en 4 maanden was dachten we dat hij klaar was voor potjestraining. We lieten hem zo nu en dan al eens op het potje zitten, een kennismaking. Maar nu was het voor écht. Met wat doorzetting en enkele leuke tips, lukte dit prima. Natuurlijk wil ik deze tips ook heel graag met jou delen. Oftewel een volledige blog met pipi en kaka-praat!

Potjestraining: Kleuterpotje van winnie the pooh
Wat heb je nodig voor een potjestraining? Een potje!

Wanneer starten met potjestraining?

Wij startten de potjestraining op het moment dat Casper besefte wanneer hij pipi deed, hij was toen ongeveer 2 jaar en 4 maanden. We hebben dit moment gebruikt om hem uit te leggen wat er gebeurde en dat dit absoluut niet vies is. Er zijn verschillende signalen die aangeven wanneer je kindje er klaar voor is, dat merkten we ook bij Casper. Casper ging zich bijvoorbeeld altijd verstoppen als hij kaka moest doen en zei steeds “pipi” als hij pipi deed. Met andere woorden, hij besefte het heel goed en had meer en meer die spieren onder controle.

Eventuele signalen:

 • Langere periodes droog zijn/ droge pamper na het dutje.
 • Aankondigen dat ze pipi/kaka moeten doen.
 • Vieze luier snel uit willen!
 • Leeftijd tussen 22 en 30 maanden. (Hier niet te veel op vastpinnen, verschil moet er zijn, ook tussen jongens en meisjes)  
Potjestraining: Start de training in een ruimte naar keuze. Bijvoorbeeld de living. Kleuter zit op het potje terwijl hij TV kijkt.
Voordeel van het potje? Het kan overal staan. Dit keer voor de TV als beloning.

Maar hoe beginnen we er dan aan?

Potjes gewenning

Op elke WC stond een potje of een wc bril verkleiner. Met het idee dat hij ons wel zou nadoen. We besloten om hem ook even op het potje te zetten als wij naar WC gingen. De nieuwsgierigheid wat voeden. Al snel kwam hij in de WC kijken en wou hij op die grote knop duwen.

Dat het afgelopen lente zo goed weer was, heeft natuurlijk ook geholpen. We lieten hem namelijk gewoon in zijn “bloot gat” buiten spelen en rondlopen. Iedere keer als hij pipi deed zetten we hem achter een boom of op het potje. We moedigden hem aan door te juichen. Het duurde niet lang voor hij ons riep en zelf naar een plekje liep om te plassen.

Je hebt potjes in alle soorten en maten. Voor onderweg, gewoon voor thuis of een combinatie zelfs met WC verkleiner. Kijk hiervoor vooral naar wat voor jou het gemakkelijkste is.

Melanie
Potjestraining van een een kleuter. Het potje bij de wc. Samen naar WC in de hoop dat hij ons nadoet.

Droge pamper

Zodra we merkten dat de pamper droog bleef, zijn we wat intensiever aan de slag gegaan. We vervingen de pamper door onderbroekjes, trainingsbroekjes. Zowel bij Zeeman als Kruidvat heb je ideale trainingsbroekjes. De mooiste trainingsbroekjes, tevens ook duurste bestelde ik bij Bol.com. Verder gaven we Casper een missie: iedere keer als de wekker ging, in dit geval de muziek van Paw Patrol, liepen we naar het potje.

TIP: Koop voldoende onderbroekjes want een accidentje af en toe hoort er bij! En je wilt echt niet elke dag wassen.

Melanie

We proberen de potjesmomentjes “leuk” te houden. En ook als hij niet moest, vroegen we hem om dan gewoon even te blijven zitten. Soms volgden dan toch nog enkele druppels. Kaka vraagt wat meer inspanning, want Casper heeft gewoon niet voldoende geduld om te blijven zitten. Gelukkig laat hij scheten op commando, dus vragen we hem om scheetjes te laten op het potje. Met wat geluk zat er kaka bij en zo werd zijn nieuwsgierigheid gevoed.

Wat in mijn ogen echt geholpen heeft zijn 3 dingen.

 • Enthousiasme: Altijd heel blij en fier reageren als hij pipi of kaka heeft gedaan.
 • Doorzetting: Een wekkertje zetten om regelmatig naar WC te gaan.
 • Plezier: Houd het leuk met toffe beloningen (stickers, kleine cadeautjes, … ) of een boekje op WC

Niet opgeven

Wij hadden “geluk” met de lockdown. We grepen deze periode dan ook aan om die potjestraining te starten. Casper was er wel klaar voor, dachten we. Potjestraining stond op dat moment, jammer genoeg, nog niet op Casper zijn agenda. Hij had er geen problemen mee om in een natte broek rond te lopen. Zolang hij zijn spel maar niet moest onderbreken. Geen probleem! Dan proberen we het later nog eens. En jawel, enige tijd later maakte hij grote sprongen vooruit. En dat slechts op enkele dagen tijd. Niet alleen ging hij op het potje, hij zei ons ook wanneer hij pipi moest doen. Fier dat hij was! Ook het aantal ongelukjes daalde dag na dag.

Tip: Gebruik een verlengd weekend of vakantieperiode om de potjestraining te starten. Start de dag met een onderbroekje, laat je kleuter elke 30 minuten naar het potje gaan en zorg dat hij/zij genoeg drinkt. Lees boekjes over pipi, kaka. Laat je kleuter weten dat het niet vies is, praat erover en wees ENTHOUSIAST.

Op 3 dagen zindelijk, kan dat? Ja!

Nachtpampers

Na een tijdje kan je ook de nachtpampers afschaffen. Zodra de pamper droog is ’s ochtends of je kindje kan aangeven dat hij moet gaan, kan hij perfect zonder pamper slapen.

Extra Tips

 • Niets forceren. Volg je kindje op zijn/haar eigen tempo. Als je kindje nog niet klaar is voor het potje of een keertje niet wilt gaan, dan is dat zo. Een afkeer voor het potje brengt je enkel stappen terug in plaats van verder.
 • Niet boos worden. Een ongelukje kan gebeuren, zet hem/haar nog even op het potje voordat je samen het accidentje opruimt. Zeg dat het niet erg is en blijf gewoon proberen.
 • Gebruik puppy trainingpads. Nee, ik wil vooral niet neerbuigend klinken. Maar deze trainingspads zijn ideaal in de autostoel of onder de matrasovertrek om natte plekken zoveel mogelijk te voorkomen of snel op te ruimen.
 • Laat de pamper achterwege. Een pamper aandoen geeft een verkeerde boodschap. Waarom zou je kleuter immers op het potje gaan als hij/zij toch een pamper aanheeft.
 • Volg altijd hetzelfde ritueel voor het opstaan en slapen gaan. Wij doen ’s avonds alvast Casper zijn pyjama aan voordat hij zijn melkje drinkt, met een verhaaltje. Hierna poetst hij zijn tanden, wassen we zijn handjes en gezicht en kan hij nog even op het potje. Ondertussen kent hij het ritme en gaat dit als vanzelf.
 • Breng iedereen waar je kleuter verblijft op de hoogte. Grootouders, opvang, vrienden… Zodat iedereen aan hetzelfde zeel trekt.
 • Heb je een lange rit voor de boeg? Kan je kleuter lange tijd niet op het potje? Doe dan een pamper over het onderbroekje aan. Zo voelen ze alsnog als ze nat zijn en wennen ze aan het idee.

Hopelijk staan er hier wat tips die jij kan gebruiken of haal je positieve energie uit om verder te gaan. Mama’s en papa’s geef niet op, het is een training voor de kindjes èn jullie.

Volgende mijlpaal, zijn eerste schooldag.

Heb je zelf nog tips? Laat ze zeker achter in de comments!

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: