Ben jij al klaar voor je bevalling? Ikzelf ben vandaag 34 weken zwanger en omdat ik graag goed voorbereid ben, ben ik alvast begonnen met het inpakken van mijn vlucht-, bevallings-, kraamkoffer. Oftwel, het koffertje dat aan de deur klaarstaat in het geval dat het zover is. Het is misschien wat vroeg, maar als het klaar is moet ik het niet meer in mijn hoofd steken. Via mijn instagramstories stelde ik de vraag wat ik absoluut niet mag vergeten. Er kwamen heel wat leuke tips die ik graag wil delen. De volledige checklist kan je onderaan downloaden.

Ons wiegje staat al klaar, deze spulletjes gaan mee in de kraamkoffer.

Neem niet te veel (kleren) mee

Normaal gezien verblijf je slechts enkele dagen in het ziekenhuis, als alles goed verloopt. Tenzij je ervoor kiest om poliklinisch te bevallen dan is het zelfs nog korter. Dus je hebt absoluut geen garderobe nodig voor een week, het is geen vakantie. Voorzie wel een loungepak, enkele losse t-shirts waarin je je comfortabel voelt en natuurlijk de “outfit” waarin je wilt bevallen. Steek er eventueel ook een comfortabel outfitje voor bij het verlaten van het ziekenhuis. Bij mijn vorige bevalling vond ik het wel zo gemakkelijk om steeds een nachtkleedje te dragen, dat maakte de tussentijdse controles ook wat gemakkelijker.

In mijn toilettasje voorzie ik voornamelijk dubbele spulletjes.

Dubbel of niet

Er zijn dingen die je niet meteen kan wegsteken in je kraamkoffer omdat je ze nog nodig hebt. Bijvoorbeeld jouw tandenborstel, make-up of smartphonelader. Daarom probeer ik deze dubbel te voorzien. Je zal hier of daar nog wel een extra lader hebben liggen die je alvast kan wegsteken en voorzie shampoo testers of een extra tube van je favoriete make-up. Ook jouw tandenborstel en tandpasta kan je dubbel voorzien. Draag je lenzen? Voorzie dan zeker een bril en een extra potje met lenzenvloeistof. Want wat je al voorziet, kan je niet vergeten. Is het niet je zwangerschapsbrein dat het doet vergeten, dan is het misschien de hectiek van bevallen. Alle extra stress kan je op dat moment wel missen.

Extra verzorging

Eenmaal in het ziekenhuis staat er natuurlijk een heel team voor je klaar. Je vraagt best bij een eerdere controle of bij de kennismaking met het ziekenhuis wat er in het ziekenhuis voorhanden is. Ik herinner mij dat ik aan de verpleging kon vragen naar extra maandverband of tepelzalf. Wat je best zelf nog even kan voorzien is hydraterende crème en lippenbalsem. De lucht in het ziekenhuis kan vaak wat droog zijn en door het puffen drogen je lippen uit. Blijf ook je buik, dijen en bovenbenen insmeren met olie. Deze fout heb ik na mijn vorige bevalling gemaakt, met striemen tot gevolg. Dus een klein flesje olie is zeker niet overbodig.

Ook voor de baby ligt er vaak al een starterspakketje in het ziekenhuis klaar. Dan moet je je niets aantrekken van pampers, shampoo of natte doekjes. Wel is het slim om een fopspeen te voorzien. Je weet natuurlijk nooit of je kleintje het al dan niet van doen heeft. Mijn tepels waren alvast opgelucht toen Casper zijn eerste tutje kreeg.

Voor je partner

Ja, die is er ook nog. Vaak wordt de partner vergeten op zo’n moment. Natuurlijk wilt hij/ zij ook geen moment missen van de geboorte en ook nadien willen jullie zoveel mogelijk samen zijn. Het is dus zeker handig om ook voor je partner een vluchttas te voorzien met een extra outfit, deodorant, tandenborstel,... . Weet je al zeker dat je partner blijft overnachten? Vraag dan aan de verpleging om een extra maaltijd te voorzien.

Organiseer je kraamkoffer

Bevallen kost veel energie en een pasgeboren baby ook. De eerste dagen leef je dus een beetje in zombiemodus. Of zo ervaar ik het toch. Organisatie is dus van groot belang want het bespaart je niet enkel tijd, je moet ook gewoon niet nadenken. Door op voorhand outfitjes samen te stellen, voor jou en de baby, kan je ze eenvoudig uit de koffer halen en aandoen. Zo moet je jouw partner of de verpleging ook geen ellenlange uitleg doen wat je juist nodig hebt. Steek het bijvoorbeeld in zakjes of vouw het in elkaar op.

Een goede organisatie in je kraamkoffer bespaard tijd en is gewoon gemakkelijk.

Download de volledige checklist. Hopelijk geeft dit jou wat rust en kan jij je concentreren op de bevalling. Bij mij helpt het alvast. Kies je voor een thuisbevalling? Zet voor de zekerheid toch je kraamkoffer klaar. Je kan maar op zeker spelen. Mijn koffertje ligt alvast in de auto, dan heb ik hem ook bij als we uit zijn. Maar je kan je koffertje ook klaarzetten aan de deur of in je slaapkamer, zodat je hem vlot kan meenemen of aanvullen indien gewenst.

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: