Een warme (choco)melk met een heerlijke speculaas, dat is voor mij een echt wintermomentje. Met de juiste kruiden of kruidenmix in huis heb je in no-time heerlijke speculaas koeken. Dus gingen Casper en ik aan de slag. (En deze afkoelperiode, geeft ons een extra excuus om samen te bakken)

 Uit de keukenkast:

  • Bloem (675 gram)
  • Kandijsuiker (400 gram)
  • Ei (1)
  • Snuifje zout
  • Bakpoeder (2 koffielepels)
  • Boter (175 gram)
  • Speculaas kruiden (1,5 eetlepels)
  • Water (100 ml)

Ingrediënten voor de speculaas.

Aan de slag:

Om samen aan de slag te kunnen gaan weeg ik alle ingrediënten alvast af, dan kan Casper deze allemaal mengen in de kom. Natuurlijk heeft hij hier en daar wat hulp nodig, zoals bij het breken van het ei. 

De boter, op kamertemperatuur, snijdt hij in stukjes zodat het gemakkelijker mengt onder het deeg. Als alles goed gemengd is, stroppen we onze mouwen op en kneden we alles nog eens tot een mooi, vast deeg. Als afsluiter kneden we er een grote bol of worst van en leggen we het deeg een uurtje in de koelkast. Het moment om samen nog even wat te knutselen.

Speculaas met een heerlijk kopje melk.
Bakken met kinderen, je ziet de liefde in zijn ogen.

Als het deeg voldoende opgesteven is in de koelkast, kunnen we de koekjes uitsteken. Verwarm alvast de oven voor op 180 graden. Samen rollen we het speculaas deeg uit tot het ongeveer 0,5 cm dik is. Casper koos ervoor om Mickey speculaas te maken. Terwijl hij de koekjes uitsteekt telt hij luidop mee. Met deze hoeveelheid deeg kunnen we ongeveer 30 – 40 koekjes maken, afhankelijk van de grootte. Leg de koekjes hierna op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze 10-15 minuutjes in de oven.

Afwerking:

Terwijl de koekjes nog wat afkoelen, warmen we alvast de melk op en mengen deze met heerlijke chocolade (van de sint) en eventueel een vleugje kaneel.

Smakelijk! Geniet van jullie bakmoment!

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: