December is de tijd voor Sinterklaas en Kerst, een maand met veel cadeautjes en gezellig samenzijn. Voor ons komt er dit jaar een cadeau aan dat niet te overtreffen valt, onze kleine prins. Maandenlang hebben we hier naar uitgekeken en afgeteld. Niet alleen voor ons was dit een lange weg, maar ook voor de grootouders in spe.
De laatste loodjes wegen het zwaarst, de laatste weken duren het langst. Dus wou ik deze dagen opvangen met een leuke, zelfgemaakte aftelkalender.

Wat heb je nodig?

voldoende kleine en iets grotere cadeautjes (in dit geval 23)
Kleine zakjes en doosjes (ik haalde alles bij Action)
Kleine beschrijfbare stickers ( ik koos voor kleine snorretjes van Ava)
decoratie materiaal (touw, knijpers, kurk,…)
Grote achterwand (in mijn geval een grote canvas van Action)
Stevige lijm of lijmpistool

20171113_133554.jpg

Stap 1: Schik de doosjes op het canvas

Vooraleer we gaan plakken en inpakken, is het belangrijk om te weten of alles past op de beschikbare ruimte. Leg daarom alles eerst uit en bedenkt hoe je jouw canvas wilt aankleden.

Stap 2: Decoreer waar nodig

Ik koos ervoor om te werken met natuurlijke kleuren en materialen, met blauw als accentkleur. Ik hing enkele kleine enveloppe vast aan een touw. Het touw bevestigde ik aan de achterzijde van het canvas. Dit kan met stevige lijm of nietjes. Ook beneden koos ik voor kleine enveloppe. In de Action vond ik kleefbare kurk die ik als achtergrond gebruikte en met enkele prikkers bevestigde ik de enveloppe. Je kan er ook voor kiezen om het canvas eerst te beschilderen of hier en daar met glittertjes te werken. Heel leuk om kinderen te betrekken in het project en hen eerst het canvas te laten beschilderen of versieren.

20171113_133859.jpg

Stap 3: Steek de geschenkjes in de doosjes

Je moet geen rekening houden wat je waarin steekt, het moet er gewoon in passen. Voor je eigen gemak is het wel handig om te noteren of onthouden in welk doosje wat steekt, zodat je nadien geen twee dagen achtereen hetzelfde of een gelijkaardig cadeautje opent. Is er een cadeautje toch te groot voor het doosje? Pak het in en kleef het aan de achterzijde van het canvas. In het voorziene doosje of zakje kan je een kaartje steken met de verwijzing naar de achterzijde. Heb je meerdere cadeautjes aan de achterzijde? Geef deze dan een herkenningspunt of cijfertje.

20171113_133703.jpg

Stap 4: Hang alle cadeautjes vast

Ligt alles zoals je het wilt? Past elk cadeautje in een doosje? Plak ze dan nu vast aan het canvas.  De enveloppe aan het touw heb ik vastgemaakt met kleine wasknijpers, ook voorzien van snorretjes. De enveloppe in het kurk zitten vast met splitpennetjes.

20171113_133734.jpg

Stap 5: Plak de cijfers

Heb je gekozen voor beschrijfbare stickers? Noteer dan op elk stickertje een cijfer van 1 tot 23 (tel je af naar Kerst tot 25)
Je kan ook op voorhand stickers afdrukken of kaartjes hangen aan de pakjes.
De kaartjes/ stickers plak je willekeurig maar toch doordacht op de geschenkjes. Hierbij heb ik rekening gehouden met wat er in de pakjes zit, zodat er elke dag toch wat afwisseling is.

20171113_133629.jpg

Stap 6: Afwachten en uitpakken

De kalender is klaar, maar december moet nog beginnen. Zet de aftelkalender op een leuke plek en afwachten maar.

20171113_133753.jpg

TIPS!

  • Wil je heel het gezin betrekken in de aftelkalender? Zorg voor leuke opdrachtjes elke dag. (bijvoorbeeld: leer een nieuw kerstliedje of verzin samen een nieuwe tekst op een bestaand liedje, maak een leuke uitstap naar de kerststal in de buurt, Geen TV! – we spelen een spel vanavond,… )
  • Is het een persoonlijke aftelkalender? Kies dan voor geschenkjes om die persoon te verwennen. Is het een zoetekauw? Voorzie heel wat lekkers.
  • De laatste dag kan je kiezen voor een groter cadeau of een bekendmaking, aankondiging...

Tevreden van het resultaat? Voeg een foto toe in de reacties hier beneden.

Veel succes!

kiss melaniie

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: