Vorige week speelde Genk de heenwedstrijd in de achtste finale tegen Gent. Een ideaal moment om als Limburger naar het “verre” Oost-Vlaanderen te reizen.  Neen, niet met het vliegtuig. We besloten om er twee dagen op uit te trekken naar Gent, toerist in eigen land.

Praktische info:

Reistijd: Genk – Gent (+- 2 uur)
Tijdzone: Geen uurverschil met Genk
Munteenheid: Euro (€)
Taal: Gents, maar op toeristische plaatsen spreken ze ook verstaanbaar Nederlands
Evenement: De Gentse feesten
Voetbalploeg: KAA Gent aka Buffalo’s
Gentste specialiteit(en): Gentse waterzooi, cuberdons (neuzekes)

OPGELET! Gent en Genk worden al eens verwisseld, let erop dat je jouw GPS juist instelt.

Gent is een bruisende stad met een historisch verleden waar je niet kan langs kijken. Het leuke aan Gent is dat je niet actief moet deelnemen om al het moois te ontdekken of wat te beleven. Om toch wat historie te kennen besloten we om onze tweedaagse te starten met een boottocht via de Gentse kanalen.

Wat mij het meest is bijgebleven is het Gravensteen. Het Gravensteen is een imposante burcht uit de middeleeuwen. Doorheen de geschiedenis heeft ze voor verschillende functies dienst gedaan. De meest memorable anekdote is zeker en vast de zogenaamde ‘slag om het gravensteen’. In 1949 bezette enkele studenten de burcht uit protest tegen de verhoging van de bierprijs en omdat er spraken was om  de witte helmen van de politie te vervangen door blauwe keppies. Met als gevolg dat ze moeilijker te herkennen waren. Man en macht werd ingezet om het Gravensteen te ontruimen, wat uiteindelijk ook lukte. Nadien bleek het voornamelijk om een studentengrap te gaan, uit verveling. Deze “grootste studentengrap aller tijden” wordt jaarlijks herdacht met de Gravensteenfeesten en de Uylenspiegelfeesten.

20170309_141820

Je kan eindeloos ronddwalen in deze prachtige stad. Op elk hoekje van de straat kom je weer wat moois tegen. Er zijn tal van bezienswaardigheden zoals het pand, het patershol, de vooruit, het lam Gods, de dulle griet (een kanon van 5 meter lang, dat maar 1 keer is afgeschoten), museum voor schone kunsten, … en natuurlijk kan je er ook leuk gaan shoppen! In het stadscentrum kom je zowel bekende als onbekende merken tegen.

20170309_140844

Dat Gent een studentenstad is, hoef ik jullie dus ook niet meer te vertellen. Dat er een uitstekend uitgaansleven is, is daarmee vanzelfsprekend. ’s Avonds kan je tal van studenten terugvinden in de overpoortstraat. Doe je het liever wat rustiger aan? Blijf dat zeker in de binnenstad en geniet van de mooi verlichtte gebouwen en straten met een drankje en hapje op één van de gezellige terrasjes. Of ga op ontdekking na valavond en volg de lichtwandeling.

20170309_192342

Donderdagavond bezochten wij de Ghelamco Arena waar Genk het opnam tegen de Buffalo’s voor een plaatsje in de volgende ronde van de Europa League. Het stadion werd in 2013 volledig vernieuwd en het mag er wezen! Het is MAGNIFIEK! Ben je in de buurt? Ga dan zeker eens een wedstrijdje meepikken.

20170309_203357
Genk won met 2-5 dus onze avond kon NIET meer stuk! De terugwedstrijd is op 16 maart 2017 in Genk. Veel succes!

Wegwijs in ’t Gents:

Wat zegt u?Wa zegde? Wadadde
’s morgensTsemorges
’s middagsTsenoens
’s avondsTsenavends, tsoavends
’t is al zeer laat’t es bij den duust
Alles okGezet gelaak ne pui op ne wegelink
Haast je, vlugSchiet eu en beetsen op jong, en beetse rap
Dat zal je wel merkenDa zulde (zoede) wel gewoare woorde
Dat zal nooit gebeuren’t zal tege zijn kluute snieuwe

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: