Vandaag treed ik helemaal uit mijn comfortzone en wil ik even iets totaal anders schrijven dan gewoonlijk. Ik wil het graag even hebben over “bodyshaming“. Je leest en hoort er de laatste tijd enorm veel over en daar ben ik blij om. Het is niet zomaar iets dat we naast ons neer mogen leggen. Het overkomt je meer dan je denkt en waarschijnlijk doe je het zelf ook. Geen paniek, ik ga niemand terechtwijzen of in de hoek plaatsen. Ook ik ben schuldig!

Untitled11

Voor wie nog niet mee is en denkt, bodyshaming “was da?” Wel kort uitgelegd, Body shamen is ongepaste negatieve kritiek uiten op het uiterlijk van iemand anders of op jezelf. Wat mensen vaak vergeten is dat het niet alleen iemand overkomt met een maatje meer, maar ook zeker iemand met een maatje minder. Het gaat natuurlijk niet enkel om het gewicht, maar dit is toch een veel voorkomend fenomeen. Door de sociale media lijken we allemaal nog meer met ons lichaam bezig dan voordien.

Not-Be-Judged-Thoughts-on-Online-Body-Shaming-reviewmantra

Al heel mijn leven geniet ik van een slanke lijn. Genieten is misschien zelfs niet het juiste woord om te gebruiken want vroeger wou ik niets liever dan wat “dikker” zijn. Ik zocht speciale diëten om dikker te worden, snoepte enorm veel maar -helaas- zit dat gewoonweg niet in onze genen. Je zou denken, ale nu hoe tof is dat en ja, dat besef ik nu ook. Maar als je op 12-13 jarige leeftijd wordt nageroepen in de shopping of op school -magere geit, ga eens wat eten- of – ziet dat anorexia kind, ze krijgt geen eten thuis- dan krijgt je zelfvertrouwen een serieuze deuk.

Van te spreken over een magere geit trekt niemand grote ogen, maar een dikke koe is NOT DONE

Ik vermoed dat mijn klastitularis destijds één van deze pesterijen heeft opgevangen want kort daarna sprak ze mijn mama aan op het oudercontact met de vraag of ik wel voldoende eet. Van kinderen mijn leeftijd kon ik dat toen nog wel ‘begrijpen’, ik stak het op jaloezie. Maar voor iemand met zo’n -toch wel voorbeeld- functie had ik meer verwacht. Gedurende mijn middelbare schoolcarrière heb ik dus altijd last gehad van een enorm laag zelfbeeld en zelfvertrouwen.

revolution-743467_1280-900x400

Nu, jaren later, word ik er soms nog op aangesproken. Een opmerking als in: Waar koop jij je kleding, in de kinderafdeling? komt nog steeds hard aan. Natuurlijk mag je niets terugzeggen want zij kunnen er nooit iets aan doen dat ze een maatje meer hebben. Wel, laat mij even duidelijk zijn – ik kan er ook niets aan doen dat ik een slanke lijn heb. Ik steek het op de goede genen en het feit dat ik altijd geleerd heb om gezond te eten. Maar sinds kort ben ik enorm trots op mijn slanke lijn, want nu ik zwanger ben kan ik oprecht pronken met mijn mooi zwangerschapsbuikje!

~ Wees gezond en gelukkig, zo geef je iedereen het nakijken! ~

Al mis ik nu en dan mijn slanke lijn en heb ik ook bang om na de zwangerschap niet meer in mijn prachtige kleedjes te passen. -Zeker toen ik gisteren, bij het passen, niet meer uit mijn kleedjes geraakte, dank je liefje voor de hulp, minder bedankt voor die flatterende foto – Maar dat zien we dan wel. Wat ik wil zeggen is dat het belangrijkste is dat je je goed voelt in je vel en dat je blij bent om wie je bent. Niemand hoort te bepalen hoe jij eruit moet zien of hoe jij je voelt.

Body-Shaming

Ik daag jullie graag uit… Post elke dag minstens één gemeend compliment onder iemands foto op sociale media. Zo maken wij van de sociale media een mooiere plaats. Doe jij mee?
Laat jouw Instagram achter in de reacties of volg mij, dan voeg ik onmiddellijk de daad bij het woord.

kiss melaniie

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: