Bakken. Dat is iets dat ik enorm graag doe. Zeker als het geen weer is om naar buiten te gaan. Het hele huis ruikt naar vers gebakken koekjes of heerlijke cupcakes. En dan heb ik nog niet gesproken over al het proeven. Maar dat is iets dat vooral mijn kleine hulpkok aan zijn taken heeft toegevoegd. Ik deel graag enkele tips om te bakken met kinderen en een eenvoudig recept om samen boterkoekjes te bakken, met glazuur.

Wat heb je nodig?

Voor het glazuur

  • 250 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • Kleurstoffen (blauw, rood en groen)

Voor de koekjes

  • 250 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eierdooier (gebruik deze van het glazuur)
  • Uitsteekvormpjes

Hier gaan we…

Bakken met kinderen: Samen bakken, geef je kleuter zijn eigen taken.

Leg de boter alvast op het aanrecht zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Glazuur

We starten met het glazuur zodat deze nadien de tijd krijgt om te stijven in de koelkast. Laat je kleuter alvast de eitjes breken en help hem om het eiwit te scheiden. Ik gebruik hiervoor een apart glaasje om zeker te zijn dat er geen stukjes schaal inzit. Dan mogen ze de eiwitten mengen onder het poedersuiker. Het overgebleven eigeel gebruik ik straks voor de boterkoekjes. Ik vind het glazuur perfect zo. Wil je het wat verdunnen? Dan kan je er gewoonweg wat water aan toevoegen. Zodra het mengsel egaal is en piekjes creëert, is het tijd om het te kleuren. Dat doe ik zelf, want ik wil niet dat het kleurstof over heel de keuken hangt. Ik verdeel het mengsel onder verschillende kommetjes, voeg er enkele druppeltjes kleurstof aan toe en roer het er goed door. Dan zet ik het in de koelkast.

Bakken met kinderen: Glazuur maken

Proeven is toegelaten! Maak er een leermomentje van en leg aan je kinderen uit wat je doet en leer ze de smaken kennen.
Bakken met kinderen: Laat de hulpkok alles in de kom gooien om te mengen.

Boterkoekjes

Waar is de hulpkok? Laat hem alvast de suiker en boter mengen. Hierna mag hij ook de eierdooier toevoegen. Dan zeven we de bloem erdoor. Goed kneden is de boodschap. Superleuk om samen te doen! Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het voor een uurtje in de koelkast. Zo kan het deeg goed stijven.

Ondertussen doet ons klein spook een middagdutje. Zo is hij straks weer helemaal fit om de koekjes te versieren.
Bakken met kinderen: Het deeg uitrollen tot max. 0,5 cm

Koekjes uitsteken

Nu komt het leukste gedeelte, iets dat de kinderen ook wel kennen van het kleien. Geef ze wat bloem om het oppervlak te “bestuiven”. Kneed nog even het deeg en rol het uit met een deegroller tot een dikte van max. een 0,5 cm. Casper gebruikte hiervoor zijn eigen “mini” deegroller. Dan is het tijd om de koekjes uit te steken. Wij gebruikten verschillende vormen, onder andere van Paw Patrol. Het is wel aangeraden om deze eerst met bakspray in te smeren. Terwijl je hulpkok de figuurtjes uitsteekt kan je al even de oven voorverwarmen op 180°C. Leg de uitgestoken koekjes op de bakplaat met bakpapier en steek ze gedurende 20 tot 25 minuten in de oven.  

Laat je kleuter het oppervlak in grote draaiende bewegingen bebloemen. Dit helpt in hun schrijfontwikkeling.  WIN-WIN
voldoende afkoelen voor je ze gaat glazuren
Zien er er niet heerlijk uit?

Koekjes versieren

Als de koekjes genoeg afgekoeld zijn is het tijd om het glazuur te nemen en de koekjes te versieren. Dit kan met kwastjes of lepels. En smossen euhm… versieren maar. We gebruikten ook discoballetjes als finishing touch. Leg de koekjes hierna nog even in de koelkast om uit te harden.

Bakken met kinderen: De boterkoekjes versieren met glazuur

Terwijl de koekjes uitharden maken wij alvast warme melk en erna kunnen we smullen!

Ik ben enorm benieuwd naar jullie resultaten! Deel je het via Instagram? Vergeet me zeker niet te taggen. @bymelaniie

Andere leuke artikels voor kinderen:

Je houd misschien ook van...

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: